Milieubewustzijn

Naast onze inzet om landbouwers biologisch te krijgen, werken we ook algemeen aan het milieubewustzijn, via verschillende kleinere projecten.

Botanische tuin

Zo is er een botanische tuin met 250 streekeigen of geneeskrachtige planten, en een paddenstoelenlaboratorium waarin paddenstoelenbroed van o.a. oesterzwammen wordt gekweekt als entmateriaal voor oogstresten zoals stro en hout.

Zonne-energie

Al jaar en dag zijn er ook al kleine installaties op basis van zonne-energie in gebruik, zoals een zonneboiler en parabolische spiegels.

Waterbeheer

We werken samen aan de  aanleg van terrassen en dammetjes in het landschap om de infiltratie en opvang van water in het landschap te bevorderen. Er zijn ook programma’s voor het gezamenlijk beheer van waterbronnen en het stimuleren van waterbesparende maatregelen en efficiënte watertechnieken zoals druppelbevloeiing. Ook het composttoilet is een alternatief voor de water-opslorpende westerse toiletten én wordt gebruikt als aansporing voor een beter sanitair en hygiëne.

Ecoclubs

Op regelmatige basis organiseren we ook onze Ecoclubs. Dan nodigen we  scholen uit de streek uit om langs te komen in de botanische tuin en meer te leren over milieuvriendelijke maatregelen, compost maken, composttoiletten, paddenstoelenteelt, de gesteenten van de streek enz.